V období od 7.3.-8.3.2024 čerpáme dovolenou. Děkujeme za pochopení.
ordinace zábřeh
objednejte se +420 731 543 586
dnes ordinujeme 8:00 – 12:00   13:00 – 14:00
ordinace šumperk
objednejte se +420 775 633 707
dnes ordinujeme 8:00 – 12:00   13:00 – 16:00

Trápí vás bolest menisků?

11. Září 2020

Meniskus je vazivový útvar, který je součástí kloubu kolene. V každém kolenním kloubu se nacházejí dva menisky – vnitřní a vnější. Oba menisky jsou velmi pružné a pevné. Nejčastěji jsou využívány k tlumení nárazů, přenesení nebo rozložení váhy těla. Důležitou roli hrají také v obraně před ničením kloubní chrupavky. Trápí vás bolesti kolenou? Přečtěte si celý náš článek a objednejte se na vyšetření do naší ordinace. Dokážeme vám pomoci.

Trápí vás bolest menisků?
Trápí vás bolest menisků?

Jak dochází k poranění menisků?

Kolenní kloub je na běžnou zátěž zvyklý, proto v případě, že své tělo nepřetěžujete, neměli byste mít s koleny ani s meniskem problém. Bohužel některé struktury kolenního kloubu jsou velmi dobře inerované a jiné jsou zcela bez inervace a dokonce i bez cévního zásobení! A přesně takovou strukturou je i chrupavka. Kloubní chrupavka má některé vlastnosti podobné se zubní sklovinou. Nejtlustší je po narození, je velmi odolná a řadu příkoří prostě stoicky ustojí, má velmi pomalý metabolismus nezávislý na kyslíku a velmi pomalu regeneruje, potřebuje k tomu zvláštní podmínky stejně jako naše zuby.

To, že má pomalý metabolismus, jí umožňuje dlouhodobě zvládat velmi těžkou zátěž během dne, sportu nebo když jen tak nehnutě sedíme, ležíme. A právě ona situace, kdy chrupavka nemá nervová ani cévní zásobení, je vyživována z nitrokloubní tekutiny a má pomalou regeneraci, vytváří podmínky pro to, abychom si ji nenápadně pomalu opotřebovávali a nevěděli o tom. Stejně jako naše zuby.

Záměrně používám přirovnání ke sklovině a zubům, protože opotřebení zubů si většina lidí snadněji představí a hlavně zuby si můžeme snadno zkontrolovat nebo nechat zkontrolovat.  Menisky jsou dobře inervované a tvoří ochranu chrupavky. Roztírají nitrokloubní tekutinu, vyrovnávají nerovnosti, fungují jako tlumiče.

Některá poškození menisků a chrupavek vznikají úrazy, to si dokážeme všichni představit. Ale co když jsem úraz neměl. Hrozí mi nějaké poškození? Bohužel ano. A to velmi rafinovaným způsobem, který souvisí s pohybem, který považujeme za naprosto základní a všichni si myslíme, že jej ovládáme a že na něm nemůže být nic zákeřného. Ano, jedná se o chůzi. Chůzi rychlou s nárazy přes patu, chůzi s dlouhými kroky, která má prakticky nahradit běh. A ještě ji bezelstně předáváme jako motorickou dovednost svým dalším generacím. Chůze jako pohybová schopnost, nástroj, vzorec se vyvíjela mnoho miliónů let společně s našimi dalšími motorickými vlastnostmi. Domnívám se, že evolučně je chůze nastavena jako pohybový vzorec, při kterém se má člověk ekonomicky s co nejmenší energetickou ztrátou pohybovat krajinou a zároveň jako zdroj energie využívat tuky. Chůze by měla zůstat energeticky málo náročná. Naši předkové si nemohli dovolit při chůzi ztrácet větší množtví energie, neměli tak stabilní příjem energie. A protože byl příjem energie nepravidelný, docházelo k ukládání přebytků energie do tuku a ten byl posléze využíván při pohybu s relativně nízkou tepovou frekvencí jako zdroj energie. Pro energeticky náročné situace (útěk, boj, lov atd. ) byl vyhraněn běh s vysokou tepovou frekencí a spalováním cukrů/glykogenu.

A ona pomalá chůze umožňuje využít naše chodidlo a soustavu svalů v plném rozsahu k přenosu naší hmotnosti z vertikály do horizontály, a to vše bez nárazů s velmi pečlivým tlumením a ochranou před poškozením chrupavky a menisků.

A teď si představme situaci, kdy mozek je evolučně nastaven na ten systém, kdy očekává, že z našich chodidel budou proudit jasné informace o tom, kde se nachází, na čem stojí. Je nastaven na černobílou informaci z chodidel, které se dotknou tvrdé země, a on spustí dokonalý motorický/svalový program, který zajistí, že dopad chodidla bude utlumen, a že se ten náraz nepřenese na kolena, záda apod.

A my, jako moderní člověk, do toho systému, který prošel evolucí začneme vstupovat a ovlivňovat jej . 
 Začneme ty informace z chodidel měnit, izolovat je a začneme ty nárazy uměle tlumit pomocí moderní odpružené obuvi. Zebereme práci svalům a začneme si užívat komfortu, které nám moderní boty přináší.

Při tom všem komfortu zapomeneme na to, že celý systém pohybového aparátu je evolučně nastaven jinak.

Moderní odpružené boty nám dají možnost rychlé chůze, dlouhých kroků a nárazů chodidly, které již nejsou jemně tlumeny systémem svalů a kloubů, ale jsou nenápadně a dlouhodobě přenášeny na naše klouby.

A tyto klouby jsou takto nenápadně přetěžovány a poškozovány. A protože mají pomalou regeneraci, nestihají každodenní opotřebení regenerovat. K omezení regenerace ještě přispěje nedostatek vitamínu C, chronický zánět nízké intenzity při nedostatku omega 3 mastných kyselin, nadbytek sacharidů, nedostatek bílkovin , narušení biorytmů např. směnným provozem atd. a rozvoj artrozy má otevřené dveře.

Poškození menisků je velmi často tím prvním signálem, že se v kloubu něco děje. A bolest, která provází poškození menisku je často prvním důvodem k naší návštěvě. 

Jak předcházet poranění menisků?

  1. Chystáte se sportovat nebo vás čeká fyzická zátěž? Nezapomínejte na rozcvičku a strečink
  2. Pracujte na rozvoji síly, rovnováhy, koordinaci a flexibility
  3. Nezapomínejte na regeneraci mezi tréninky
  4. Vyberte si obuv, která nebude omezovat přirozené vlastnosti chodidla, a tím je pohyb. Je lépe používat obuv širokou, placatou, vysoce ohebnou a s nadměrkem 1 cm. Obuv, která minimálně omezí přenos informací z plosky chodidla do míchy a do mozku . Omezte použití odpružené obuvi, pracovní obuvi a dalších druhů obuvi, které mění vlastnosti chodidla a zakazují se mu hýbat na co nejnutnější situace tzn. práce, sportovní výkon apod. Nepodceňujte velikost obuvi. Obuv tzv. akorát je malá. Dopřejte svým chodidlům prostor a kontakt se zemí a ony se Vám odvděčí dlouholetou schopností Vás nést bez poškození chodidel a dalších kloubů. 
  5. Dbejte na pitný režim během sportovního výkonu
  6. Vyhýbejte se aktivitám, které vám způsobují bolest

Jak probíhá vyšetření a léčba menisků?

Máte podezření na poranění menisků? Koleno zafixujte pružným obvazem a navštivte lékaře, který provede vyšetření a manévry, pomocí kterých zjistí, k jakému poranění došlo. Někdy je vyšetření doplněno ještě RTG vyšetření, CT, sonografii.

Možností léčby menisků je hned několik, záleží na závažnosti poranění. Lékař může zvolit konzervativní nebo chirurgickou terapii. V případě závažného poranění menisků je doporuč chirurgický zákrok. Léčbu z pravidla doprovází také rehabilitace.

V naší ordinaci nabízíme jednodenní chirurgii technikou nanoskopie a artroskopie, která je bez hospitalizace, a ještě v den zákroku odcházíte domů.

Nepřehlížejte bolest kolenou a objednejte se na vyšetření

Utrpěli jste poranění kolene? Nezanedbávejte lékařské vyšetření. V případě, že se vám stane úraz kolene a otok se do několika dní nezlepší ani za klidového režimu a ledování, vyhledejte lékařskou pomoc. Navštívit nás můžete v ordinaci v Šumperku nebo Zábřehu.